Mandalat – Elämän keskipiste ja siitä lähtevät säteet 7.12.2016 – 29.1.2017

Galleriassa indo-tiibetiläisiä thangka -maalauksia ja itämaisten taide-esineiden joulupuoti.

Mandalat ovat Pekka Airaksisen laajasta itämaisen taiteen kokoelmasta, kuten galleriassa aikaisemmin olleen itämaisen taiteen näyttelyn maalaukset.

******

Ihminen on kaiken keskipista. Mandala tarkoittaa ympyrää ja on kuva ihmisestä. Keskellä on puhdas tietoisuus ja sen ympärille muodostuu säteittäisesti kokonaiskuva ihmisestä. Idän ilmansuunnassa on tajunta. Lännen ilmansuunnassa on tunne –kolmenlaiset tunteet: positiiviset, negatiiviset ja neutraalit. Etelän ilmansuunnassa on havaitseminen ja pohjoisen ilmansuunnassa on mielentapahtumat erityisesti tahtomustekijät. Näin siis mandala on kokonaiskuva ihmisestä. Keskellä oleva puhdas tietoisuus on myös ruumis ideaalimerkityksesssä eli tyhjä ruumis. Myös muut mandalan osat esitetään ideaalimuodossa eli ne esittävät ihmisen potentiaalia. Sen vuoksi ne esitetään buddha -hahmoina, mikä tarkittaa sitä, että ihmisen osatekijät ovat täysin muunnettu epätyydyttävistä ja kehittymättömistä lähtökohdista täydellisiksi. Mandala on siis ihmisen täydellisyyden kuva.

Mandalaan voi lisätä kahdeksanosaisen kehän, mikä kuvaa kohtaktia ulkopuoliseen ja sisäpuoliseen maailmaan eli aisteja ja aistimuksia. Sitä sanotaan puhemandalaksi eli kommunikaatiomandalaksi, joka kuvaa sitä osaa ihmisessä, joka havaitsee ja jonka kautta ollaan kosketuksessa ulkopuoliseen maailmaan. Lisäksi mahdalaan voi lisätä maailmassa olevan toiminnan eri muotoja. Suurimmissa mahdaloissa voi olla vaikka viisisataa tai tuhat sektoria, jotka kaikki kuvaavat jotain ihmisen toiminnan osa-aluetta.

Myös maailma voidaan kuvata mandalana. Se voi olla minkä tahansa maailman prototyyppi. Se ei ole kuva meidän maailmasta vaan yleismaailmasta. Mandala esittää sen, mitä maailma pitää sisällään. Niissä on keskusta, mantereita, meriä ja erilaisia olentoja. Mandalan alaosassa huono-osaisia, ylhäällä hyväosaisia ja välissä kaikenlaisia olentoja mm. eläimiä.

Mandala –harjoituksessa voidaan mandalaan lisätä erilaisia yleishyödyllisiä ja tärkeitä tunnusmerkkejä kuten maailman hallitsijan tunnusmerkit tai buddhan valaistumiseen liittyviä hyväenteisiä merkkejä. Siten mandalaa käytetään harjoituksessa, jolloin sen osatekijät symbolisoivat pyrkimystä parempaan ja kohti täydellisyyttä.

Kun mandalaa käytetään meditaatiossa, alkaa tietoisuus vähitellen jäsentymään ja näin luonnostaan voidaan käydä läpi olemuksen eri lohkoja mandalanomaisesti. Jos alunperin ollaan tietämättömyyden ja järjestäytymättömyyden tilassa, niin mandala tarkoittaa sitä, että ollaan saavutettu selkeys ja järjestys olemassaolollemme.

ngor-mandala

Ngor mandala – Muinaisen tiibetiläisen Ngor luostarin taidetta

kalachakra

Kalachakra mandala

kalachakra2

Kalachakra 2

manjushri

Manjushri

stupa

Stupa – tiibetiläinen rauhan monumentti, jossa elementit ovat harmoniassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s