Naisten valokuvanäyttely 2.-19.2. 2017

Anu Kähkönen – Jenny Paalijärvi – Laura Ensiö-Tikka – Salla Vesa

Galleriassa neljän naisvalokuvaajan yhteisnäyttely

Avajaiset torstaina 2.2. klo 18 – 20   TERVETULOA!

Valokuvaajanaiset ovat valmistuneet Helsinki Design Schoolista valokuvaajiksi 2016. Heidän näyttelyn yhteisenä nimittäjänä on ”nainen kameran takana”. Yhteisnäyttely antaa nautittavasti kuvan siitä, mitä tuoreen koulutuksen saaneet valokuvaajat katsovat tärkeäksi kuvata ja millaisella otteella ja tekniikalla he kohdettaan lähestyvät.

Laura Ensiö-Tikka

Olen 31-vuotias paljasjalkainen turkulainen valokuvaaja. Valokuvaus tempaisi minut mukaansa peruskoulun 9. luokalla saadessani Olympuksen filmikameran lahjaksi vanhemmiltani. Tämä rakas kamerani kulki mukanani aina hammaslääketieteelliseen saakka, jolloin kalustoni muuttui ammattimaisemmaksi. Tämän näyttelyn kaikki kuvani on otettu Nikonin täysikennoisella järjestelmäkameralla. Nostalginen filmiaika antoi kuitenkin vielä inspiraation ”She left a trail” –teokseen, jossa olen käyttänyt apuna mieheni edesmenneen isoisän vanhaa keskikoon filmikameraa (Mamiya RZ67 Prof.). Kuvat otettuna 80- luvun Mamiyan etsimen läpi saivat romanttisen vanhanaikaisen tunnelman.

Me ”neljä naisvalokuvaajaa” tutustuimme opiskelun aikana. Ryhmämme nimestä inspiroituneena kuvieni teemaksi valikoitui naiseus. Aihe on laaja ja sitä voisi tutkailla monestakin eri näkökulmasta. Itse halusin tuoda kuviini mystisyyttä, esteettisyyttä ja tietynlaista itsevarman naisen kuvaa.

Kirkkaan punainen väri viestii minulle päämäärätietoisesta naisesta. Siksi siitä muotoutui linkki eteishuoneen teosteni välille. Takahuoneen intensiivisen katseen voi myös tulkita monella tavalla. Nainen on muuntautumiskykyinen, salaperäinen, kiehtova ja vahva, mutta kuoren alta usein löytyy myös herkkyyttä, ujoutta ja lämpöä; joskus myös surua ja pelkoa. Pidän luonnonvalosta ja kaikki näyttelykuvani onkin otettu ilman lisävaloja. Valo tuo elämän kuviin talven keskelläkin.

la.ensio@fimnet.fi

laura-ensio-tikka-nettiin1

Laura Ensiö-Tikka – Mesmerize

laura-ensio-tikka-nettiin-2

Laura Ensiö-Tikka  – She left a trail

Jenny Paalijärvi

Olen syntynyt Turussa 1978 ja asun tällä hetkellä Turussa perheeni kanssa. Aiemmalta koulutukseltani olen ekonomisti, mutta päädyin irtisanomaan itseni rahoitusmaailman pyörteistä huhtikuussa 2016. Nyt on tarkoitus keskittyä luomaan uraa valokuvaajana.

Tähän näyttelyyn olen tehnyt  ”Humannature” nimisen kuvasarjan. Kuvissa yhdistän kaksi intohimoani. Rakastan luonnossa liikkumista ja kamera on useimmiten matkalla mukana. Sanoisin, että luontokuvaus on harrastukseni. Ammattimielessä kuvaan potretteja ja todella pidän siitä. Pyrin ottamaan potretit henkilön luonnollisessa ympäristössä ja ”huomaamatta”. Näin syntyy mielestäni luonnollisin kuva henkilöstä.

Näistä kahdesta osa-alueesta lähti idea näyttelysarjaan. Sarjan nimen ei ole tarkoituskaan kuvata ihmisluontoa vaan kirjaimellisesti olen yhdistänyt kuvissa kuvan luonnosta ja kuvan ihmisestä. Sen voi kuitenkin kukin tulkita haluamallaan tavalla.

jkkont@hotmail.com

humannature1

Jenny Paalijärvi – Human nature

Anu Kähkönen

Olen syntynyt Joutsenossa ja kasvanut lapsuuteni kainuun korpi maisemissa Kuhmossa. Metsä ja luonto ovat olleet hyvin lähellä minua ja minä niitä.
Sain syvän pureman valokuvaus kärpäseltä ollessani 15-vuotias. Ystäväpiirissäni muutama vanhempi kaveri harrasti valokuvausta ja niin pääsin itse aiheen pariin. Heti alkumetreillä pääsin melko syvälle aiheeseen. Kokeilimme kaikenlaista, kenkälaatikkokameroista alkaen, rakensimme oman studion nuorisotalon alakertaan jne. Ostin ensimmäisen filmikamerani ja aloin kehittämään pimiössä omat filmini kuviksi saakka. Kuljin kamera kaulassa kaikkialla, niin että se alkoi jo kuulua imagooni. Seurasin paljon valokuvausaiheisia juttuja ja valokuvaajia sekä heidän töitään ja sellaiseksi halusin itsekin tulla. Pääsin kuin onnenpotkuna työharjoitteluun Kuhmon paikallislehteen valokuvaajaksi, kuljin toimittajien mukana keikoilla ja kehitin kaikki kuvat lehteen. Se alkumetrien oppi on minun valokuvaukseni kivijalka ja sieltä ammennan yhä tänäkin päivänä.
Ajat muuttuivat, filmikameran aika väistyi ja omat suunnitelmani muuttuivat sen myötä, kapinoin digikameroita ja kuvanmuokkausta vastaan. Harrastukseni jäi taka-alalle. Lähdin opiskelemaan kuvataidetta Limingan taidekouluun ja myöhemmin Taidekoulu MAA,han. Siellä ollessani kuulin lasinpuhalluksesta ja se alkoi kiehtomaan niin paljon, että päädyin Wetterhoffin Ammatti-instituutin kautta Nuutajärjen lasitehtaalle taidelasiverstaalle töihin. Ajan saatossa ja muutaman ulkomailla vietetyn jakson jälkeen myös valokuvaus alkoi palata mieleen ja lopulta oikein tosissaan. Lähdin hakemaan unholaan joutuneille taidoilleni virkistystä valokuvaajan tutkinnon kautta. Nyt tuntuu kuin olisin päässyt takaisin siihen, mistä olisi alunperinkin pitänyt jatkaa…
Tämän näyttelyn kuvat muistuttavat ironisesti digikamera-aikaan siirtymisestä ja siihen suhtautumisesta. Ehkä olin väärässä, ehkä liian asenteellinen. Nämä kuvat ovat kaikkea muuta kun korpimaisemissa kasvaneelta saattaisi odottaa. Abstraktit  ja jopa koneellisesti tehdyiltä ja perinteisen valokuvauksen rikkovilta näyttävät kuvat ovat vieneet minut aivan uudenlaisten inspiraatioiden lähteille. Omaa kuvallista ilmaisua etsien, luulen vihdoin löytäneeni jotain minulle kuuluvaa.
anukahko@gmail.com

 

_dsc4279-jpg-maaritille

Anu Kähkönen – Light fall

_dsc4890-edit-2-3-jpgmaaritille

Anu Kähkönen – Free form

Salla Vesa

Synnyin Porissa 1984, kasvoin Hollolassa. Taide ja kulttuuri on aina ollut kiinnostavaa ja valokuva on ollut kiehtova ilmaisuväline minulle pitkään. Ensimmäiset valokuvani otin äitini vanhalla filmipokkarilla. Kun hankin ensimmäisen järjestelmäkamerani aukesi valokuvauksen maailma minulle aivan uudella tavalla.
Pääsin itseoppineena valokuvaajana töihin erääseen valokuvastudioon jossa työskentelin valokuvaajana ja kuvakäsittelijänä. Nyt olen jo pidemmän aikaa kuvannut freenä. Taidekoulutukseni olen saanut myöhemmmin Lahdessa Muotoiluinstituutissa. Halusin syventää valokuvauksen oppeja vielä lisää ja pääsin Helsinki Design Schooliin valokuvaajan tutkintoa opiskelemaan. Taideopintojen lisäksi minulla on liiketalouden perustutkinto ja tällä hetkellä opiskelen myös informaatioteknologiaa. Ensimmäinen näyttely, jossa olin osallisena, pidettiin syksyllä 2016 Helsingissä.
Valokuvassa minua kiehtoo tarinan välittäminen eteenpäin. Kuvien suunnittelu on minulle pitkä luova prosessi. On idea tai viesti, jota lähden jalostamaan kauan ennen kuin kameran otan edes esille. Seuraan paljon muita valokuvaajia ja heidän töitään ja tyyliä.
Taidekuvan työstäminen on mahtava prosessi. Mutta nautin myös suunnattomasti dokumentaarisesta valokuvauksesta vaikkapa hääjuhlaa ikuistaessa sekä musiikkifestivaaleilla fiilistellessä.

 

sallavesa-3_1

sallavesa-_

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s