Pekka Airaksinen – TAIVAAT JA MAAT 25.3. – 30.4. 2017

Pekka Airaksinen, joka meditaatio-opettajana tunnetaan nimellä Maitreya on myös pianisti, säveltäjä ja kuvataiteilija. Hänellä on laaja kokoelma lähinnä abstrakteja, mutta pienemmässä määrin myös esittäviä öljyväritöitä. Abstrakteista töistä hän on sanonut, että ne ovat kalpea aavistus näkymistä, joita hän näkee meditaatiossa. Maalaukset ovat usein värikylläisiä ja muotomaailmaltaan omaperäisiä mielenmaisemia. Ne ovat kehittyneet jopa vuosikymmenien prosesseissa, joissa lähtökohtina ovat visiot, joita on ideoitu eteenpäin mm. matematiikan – erityisesti fraktaalimatematiikan ja topologian lainalaisuuksien avulla. Airaksinen on käyttänyt kuvan tekemistä myös musiikin säveltämisen lähtökohtana siten, että maalaukset ovat toimineet eräänlaisina graafisina partituureina.

Hänellä on ollut sekä yksityisnäyttelyitä, että yhteisnäyttelyitä Elonkorjaajat -taiteilijaryhmän kanssa. Tämä poikkitaiteellinen ryhmä on joukko nimekkäitä suomalaisia kuvataiteilijoita, mm. Ilkka-Juhani Takalo-Eskola ja J.O. Mallander, joka on toiminut 60-luvun lopulta saakka.

**************

Taivaat ja maat -näyttely kuuluu sarjaan trendivapaata taidetta. Taiteessa on paljon trendejä ja monet taiteilijat ratsastavat trendin aallon harjalla. Mutta tässä on lähdetty liikkeelle siitä, että ei imetä vaikutteita Pollockista, Rauschenbergistä tai Yoko Onosta, vaan tutkitaan sisäistä elämää ja löydetään sieltä trendivapaan taiteen kartta ja suunnitelma.

Taivaat ja maat on pelkkää matematiikkaa. Niitä voi lähestyä ulkoisesti: menee ulos ja katsoo, mitä tapahtuu tai sisäisesti: laskee hypotenuusan ja sinikäyrän. Siten yllättäen, tutkimalla matemaattisia malleja huomaa, että se joka on suunnitellut maan ja taivaan, on käyttänyt laskutikkua. Niinpä kaiken luomisen lähtökohtana on laskutikku ja sisäinen tyhjyys!

On kolme asiaa, joista voi esteettisesssä mielessä ammentaa loppumattomasti. Yksi asia on pilvet. Kun muutin maaseudulle aivan tasaiselle seudulle, pilvet näkyivät koko horisontin laajuudella 360 astetta. Ajattelin, että yksi  mahdollinen tapa viettää loppuelämä on katsella päivittäin pilviä, koska ne ovat loputtomia ja fantastisia. Toinen havaintopaikka on päinvastainen – vuoristossa, esim. Himalajalla, sielläkin pilvet ovat tärkeä tekijä. Siellä pilvet eivät ole pelkästään taivaalla, vaan ne voi nähdä nousevan alhaalta ylöspäin, mikä on hieno ja ihmeellinen kokemus. Sisäisesti ajatellen pilvet ovat ajatuksia.

Toinen ehtymätön seikka on maa. Ulkoisesti kiehtovaa ovat esim. tulivuorien purkaukset, mutta myös peltomaisemat. Ne näyttävät levolliselta, mutta voi myös ajatella voimia, jotka jylläävät maaperässä. Niitä olen joissain maalauksissa yrittänyt kuvantaa.

Vesi on maaginen ja uskomaton aine, joka on myös päättymätön, ehtymätön aihe.

Näyttelyn öljyvärimaalauksia

IMG_peltoruusu

Memor vacui  90 x 120 cm

 

IMG_pilveee

Adosa 75 x 100 cm

Punaista muotoa small

Xenosia 90 x 90 cm

Outiranta small

Piesmone 90 x 120 cm

Vihreä pelto

Dignam  75 x 100 cm

kivi2

Sininen kivi 90 x 120 cm

vihreä aalto

Vihreä aalto 90 x 120 cm

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s