Helena Mikkola ja Minna Sartes – Akvarelleja 24.5. – 11.6.2017

Minna Sartes ja Helena Mikkola ovat pitkän linjan harrastajamaalareita. Heidän akvarellimaalaukset ovat yhtälailla herkkää ja voimakasta ilmausta. Jälki on kaunista ja maalaukset hiljentävät katsojan viipymään kuvan äärellä, tutkimaan siveltimen moninaista jälkeä, värien skaalaa, valoa ja varjoja. Ihastuttava kokemus!

********

MINNA SARTES

Olen aloittanut maalausharrastukseni aikuisiällä, kymmenisen vuotta sitten. Vuodesta 2009 lähtien olen osallistunut säännöllisesti maalausmatkoille, joilla on ollut ammattitaiteilijoiden opetusta ja ohjausta. Italian ja Ranskan maalaukselliset maisemat ja hieno valo ovat tarjonneet keväisin ja syksyisin virkistystä työnteon vastapainona ja pitäneet yllä maalausharrastusta pimeän talven yli. Kesälomat ovat erittäin antoisaa maalausaikaa ja Suomen valoisat kesät tarjoavat maalaamiseen erinomaiset edellytykset. Olen osallistunut kursseille Turun työväenopistossa vuodesta 2004 eteenpäin ja Turun Sunnuntaimaalareissa vuodesta 2011 eteenpäin.

Opettajiani ovat olleet muun muassa Marjukka Paunila, Kaari Könönen ja Erika Adamsson. Kaikilta heiltä, ja myös muilta, joiden opissa olen ollut, olen saanut paljon hyödyllistä oppia ja arvokkaita näkemyksiä. Pyrin pitämään itseni aina avoimena opettajien näkemyksille ja toivon kehittyväni edelleen.

Taideharrastus on siitä hieno, että se vie mukanaan toisiin maailmoihin, ajattomaan tilaan, johon merkityksen tuovat värit, muodot ja tunnelmat sekä niiden ilmaiseminen kuvan muodossa. Maalaaminen on aina seikkailu. Maalauskursseilla olen löytänyt samanhenkistä seuraa, uusia ystäviä, joiden kanssa on hauska maalata yhdessä, käydä näyttelyissä ja jakaa sama rakkauden kohde, taide ja kuvan tekeminen.

Näyttelyssä olevat maalaukseni olen maalannut Turussa, Italiassa ja Ranskassa.

Turun maalaukset ovat syntyneet välähdyksistä kotimatkalla, kauppamatkalla, koiraa ulkoiluttaessa. Ne ovat näkymiä, jotka ovat vaikuttaneet ja jääneet mieleen arjen keskellä. Aikaisemmin maalasin kaupunkikuvia enimmäkseen ulkomailla, mutta ajan myötä olen kiinnostunut kuvaamaan myös kotikulmia, ja näyttelyssä on nähtävissä ensiaskeleitani tällä tiellä.

Varallossa olen käynyt maalausmatkoilla lähemmäs kymmenen kertaa. Palaan mielelläni keväisin tuohon piemontelaiseen pikkukaupunkiin, jossa eletään kuin lintukodossa. Siellä mieli rauhoittuu ja avautuu maisemalle. Kaupungin yllä kohoaa Sacro Monte, Pyhä Vuori, jota on 1400-luvulta lähtien rakennettu pyhiinvaelluspaikaksi niille, joilla ei ole mahdollisuutta vaeltaa Jerusalemiin asti. Vuorelle noustaan joko Funiviallla, leveämpää kivettyä serpentiinitietä tai jyrkästi nousevaa pientä polkua. Ylhäällä odottaa aivan oma maailmansa: kymmeniä pieniä aikojen kuluessa valmistuneita rakennuksia, joissa sisällä kuvataan 1:1 koossa tapahtumia Jeesuksen elämästä seimestä ristille. En ole mitenkään uskonnollinen, ja olen aina vuorella uppoutunut maalaamiseen niin, että kuvaelmien tutkiminen on minulta vielä pahasti kesken. Silti, vuosi vuodelta paikasta on tullut minulle pyhempi ja maalaaminen siellä on jotenkin erityistä. Joinakin vuosina olen maalannut lähes pelkästään vuoria ja lehteen puhkeavia puita, mutta tänä vuonna keskityin enemmän rakennuksiin. Keväällä syntyneitä maalauksia on näyttelyssä paljon, ja ne tarjoavat nähtäväksi pieniä paloja Varallosta ja sen pyhästä vuoresta, Valsesian Jerusalemista.

Côte d’Azurilla, Vencessa maalasin viime syksynä Matissen ja Chagallin maisemissa. Kaupunki oli viehättävä ja monipuolinen, täynnä terasseja ja kahviloita, jotka kutsuivat maalaria istahtamaan ja katsomaan. Rakennetun maiseman lisäksi merialpit olivat vahvasti läsnä syksyisen usvan ja roskienpolton savun liikkuessa maisemassa.

Näyttelyn töitä kootessani minulle tuli into maalata lisää. Kesän vietän Turussa ja toivon pystyväni lomalla maalaamaan mahdollisimman paljon. Minulla on mielessäni monta näkymää, jotka kiinnostavat. Kattoja, savupiippuja, jokimaisemaa, kansallisia nähtävyyksiä osana omaa maisemaani. Tarina siis jatkuu 🙂

kuva2

Tälpuol Turus – Jäät ovat lähteneet 2017, akvarelli 30×30 cm

Côte d'Azur

Côte d’Azur – Syksy merialpeilla I – IV 2016

Piemonte, Varllo

Piemonte, Varallo 2017  (viisitoista erillistä maalausta)

HELENA MIKKOLA

Olen maalannut ”aina” – piirtänyt ennen kuin puhunut. Nykyään kesät ovat ns omaa aikaa, jolloin voin uppoutua maalaamiseen; mielenmaisemiin, mielikuvitukseni synnyttämiin kuvallisiin tarinoihin. Maalaaminen, taiteen tekeminen, on keino jaksaa arkea, ’pitää pää kasassa ja keho kunnossa’, mutta se on keino käsitellä kaikkea kokemaani, näkemääni ja tuntemaani. Taiteen avulla kerron kuvallisesti, miten minä koen ympärillä olevan maailman.

Saan usein aiheet kuviini jostakin konkreettisesta tilanteesta, mutta siitä se lähtee lentoon, muuntuu kuvaksi – taiteeksi. Usein luonteeni mukaisesti huumorin, ilon ja hersyvän kiteytyksen kautta. Tämä tulee esille myös tämän näyttelyn töissä.

Olen osallistunut aikuisiällä taidekursseille Turun yksityisissä kuvataidekouluissa, Turun työväenopistossa ja Auralassa sekä Turun Sunnuntaimaalareissa vuodesta 2013 eteenpäin. Olen myös hankkinut yksityisopetusta ammattitaiteilijoilta. Lapsena, nuorena ja varhaisaikuisena olen myös ottanut osaa Turun kuvataidekoulujen opetukseen usean vuoden ajan.

Opettajiani ovat olleet muun muassa Jaana Aarikka, Kaj Alexander Järvenpää, Jorma Hyttinen, Arto Korhonen, Kati Immonen, Erika Adamsson, Kaari Hilkka Könönen, Yuri Yarin, Senja Vellonen, Marjukka Paunila.

Kainuulainen koneyrittäjä2

Kajaanilainen koneyrittäjä 2016, akvarelli 76×56 cm

Lintu

Neito Marja Kerttunen, 2016, akvarelli, 76 x 56 cm

Banaanin kukka

Aikuisena minä olen banaani 2016 akvarelli

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s